Filmgenre: skräck

Det har väl knappast undgått någon att det finns mängder av olika filmer i olika genrer. Dessutom är det ofta så att vi har våra favoriter. Jag tänkte inleda den här bloggen med att beskriva respektive genre och samtidigt säga mina väl valda ord om vad jag tycker om genren, och eventuellt ge några bra tips på olika varianter.

När det gäller skräckfilmer så är det en otroligt populär genre, framför allt bland unga. Av någon anledning så tycker vi mycket om att skrämma upp oss, och även fast vi i grund och botten vet att dessa filmer enbart är på låtsas så påverkar de oss betydligt mycket mer än vad vi tror. Det är lätt att man tar med sig känslan från en skräckfilm ut i verkliga livet och ibland faktiskt är helt övertygad om att det läskiga existerar.

Det finns olika former av skräck, dels så har vi den grafiska, där det handlar mycket om kroppslig skräck i form av monster, blod och kroppsdelar som flyger hit och dit. Men det finns också den dolda, påträngade, psykiska skräcken där filmskaparna låter oss, publiken, själva skapa bilden av faran, vilket gör att vi lättare kan relatera till den. Jag är inte speciellt förtjust i skräckfilmer överlag, jag mår mest bara dåligt av dem. Men det finns vissa som är riktigt nervkittlande, som exempelvis the Ring, både i japansk och amerikansk version.

För er som gillar skräck finns det mycket att grotta in er i, men för oss som mer gillar mer personliga berättelser så finns det andra genres som passar bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *